Gå til innholdet

Å velge ut fargene som skal pryde soverommets fire vegger, kan være en vanskelig avgjørelse. Du tilbringer mye av tiden din her, og selv om mesteparten er med lukkede øyne, er dette et rom du skal føle deg trygg og komfortabel i.

For noen er soverommet et rom som skal senke pulsen og bidra til god søvn, for andre skal det fremme energi og sørge for en deilig start på dagen. Hvordan vet du egentlig hvilken farge som passer best for dine behov?

 

Assosiasjoner eller forhåndsinnstilte reaksjoner?

Det er ingen universell oppskrift på hva de ulike fargene gjør med oss, men innenfor ulike kulturer kan man se visse likheter. Gjennom livet blir vi introdusert for forskjellige stimuli som former diverse oppfatninger, inntrykk og følelser. Det gjør at man i noen kulturer assosierer fargen rød med romantikk og kjærlighet, mens den for andre betyr velstand, hell og lykke.

Man kan diskutere om oppfatningen vår av de ulike fargene bunner i en forhåndsinnstilt reaksjon, eller om vi har bygd opp assosiasjoner gjennom livet som utløser reaksjoner. Farger gjør uansett noe med oss, og bidrar de i tillegg til å fremme bedre nattesøvn er det verdt et forsøk.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

 

Hva foretrekker du – energi eller ro?

Mennesker er forskjellige, og vi har alle ulike behov. Der noen trenger farger som gir energi slik at man klarer å stå opp om morgenen, vil andre foretrekke farger som gir kroppen ro slik at man lettere sovner.

I tillegg har vi de som liker en følelse av at rommet et stort, lyst og luftig slik at man får puste, mens andre foretrekker mørke farger, som i visse tilfeller kan bidra til å få rommet til å føles tryggere. Hvitt assosieres med ro og renhet og er et godt valg for deg som liker å ha det lyst rundt deg. En mørk oransje farge kan bidra til å skape varme og trygghet.

Gul er en farge som kan bidra til å få deg fortere opp av sengen om morgenen, og den trenger absolutt ikke å være i en sterk tone. Gul assosieres med solen, og fungerer derfor i samspill med det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduet eller fra kunstig lys i lamper. Da vil kroppen ha lettere for å våkne, fordi den opplever at en ny dag er i gang.

Rosa er kanskje ikke en farge så mange vurderer, men den kan bidra til å dempe angst og stress. Dersom du velger en sart tone, kan fargen også gi en følelse av kjærlighet og trygget, noe mange kan ha godt av etter en lang dag.

Les også: Hva bør man tenke på når man skal pusse opp gangen?

 

Hvordan bruker du soverommet ditt?

Hvilken funksjon du ønsker at soverommet ditt skal ha er også viktig å ta i betraktning. Skal det kun være et sted du sover, eller kommer du til å tilbringe mye av fritiden din her? Et rom som utelukkende brukes til å få noen timers søvn før en ny dag begynner, krever helt andre kvaliteter enn et rom som også benyttes som samlingsstedet for vennegjengen.

Dersom du benytter rommet til kun å sove, bør du velge farger som fremmer avslapning, trygghet og ro. Blå- og grønntoner legger seg gjerne under denne kategorien. Dette forklares ofte med at fargene assosieres med naturen og dermed har en beroligende effekt på oss. Blått kan i tillegg gi en følelse av kjølighet, noe mange setter pris på når de skal sove.

Bruker du rommet til å jobbe, er det uheldig om fargen du har valgt gjør deg søvnig. Da kan vegger i lillatoner fungere bedre, da fargen gjerne assosieres med aktivitet og tålmodighet.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Følg magefølelsen og velg en farge du liker

Det finnes ingen fasit på hva de ulike fargene får oss til å føle. Selv om du blir fortalt at blå er fargen å bruke hvis du sover dårlig, er ikke dette tilfellet om du ikke kan fordra fargen. Vi har alle våre favoritter, og det gjelder å velge ut de man får en god følelse av.

Opplevelser i barndommen kan være med på å forme assosiasjoner vi har i dag. For noen kan fargen rød bli i det meste laget på soverommet, men dersom fargen var en stor del av livet ditt som liten og fremmer gode minner, kan fargen være akkurat det du trenger for å sovne. Det beste redskapet du kan bruke i valg av soveromsfarge er derfor magefølelsen. Føles det riktig for deg, er det mer enn godt nok!

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Vestly Vedlikehold tar seg gjerne av malearbeidet i boligen din. Vi er effektive og garanterer er godt resultat. Ta kontakt for en hyggelig prat, eller bestill gratis befaring.

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: