Gå til innholdet

Skal du legge nytt gulv eller utbedre parkett? Valg av gulv er en stor avgjørelse som du bør tenke godt gjennom på forhånd. Bruk, funksjon og design vil diktere hvilket gulv som passer best for deg. Ethvert gulv har forskjellige materialer og egenskaper som egner seg best til ethvert rom i boligen. I denne artikkelen gir vi deg en veiledning i hvilket type gulv du bør velge til de ulike rommene.

 

Legge parkettgulv 

Parkett er et naturmateriale som vil gi en genuin følelse av tre. Lik som alle trær er unike, vil parketten variere i utseendet. Variasjonen gjelder dessuten form utover bare farge. Husk at parkett påvirkes av temperatursvingninger, og vil endre seg over tid.

Soverommet og stuen er rom som fint kan ha parkett. Tresorter som lamell og heltre har god isolering, og gjør dem svært komfortable og varme å gå på. Hardere tresorter som eik og ask gir kaldere gulv. Samtidig vil disse tåle mer påkjenning enn andre tresorter. Ikke alle tresorter er like behagelige å gå på barbeint, men parkett vil alltid være varmere enn laminat eller vinyl. 

Parkett egner seg ikke i rom med mye aktivitet eller rom som er utsatt for vannsøl, for eksempel gangen, kjøkkenet, badet eller vaskerommet. Siden parkett ikke er den mest slitesterke sorten, vil den lett få riper med små barn eller hund i hus.

Les også: Hvorfor slipe parkettgulv fremfor å legge nytt?

 

Legge laminatgulv

gulv av laminatLaminat ligner parkett fordi de nyeste sortene har motiver som ligner tre, men det føles ikke likt å gå på dem. Med et toppsjikte av plast, er laminat svært slitesterkt og enkelt å holde rent. Laminat passer ypperlig i gang og på kjøkken da det tåler vannsøl og hard påkjenning. Det er ikke noe i veien med å bruke laminat i stue og på soverom, men uten varmekabler kan det være noe kjøligere å gå på barbeint. Denne gulvtypen egner seg ikke på bad eller vaskerom. Laminat er et smart og rimelig valg, og har en betydelig lavere pris enn parkett.

 

Legge andre typer gulv

Linoleum

Grunnet en økende miljøbevissthet, har linoleum blitt et mer populært valg med tiden. Råstoffene i produksjonen av linoleum er nemlig fornybare og lett nedbrytbare. Det beskyttende toppsjiktet gjør linoleum svært slitesterkt og lettstelt. Linoleum passer til de fleste rom, bare ikke badet.

Vinyl

Vinyl er et slitesterkt og vanntett materiale som passer til alle rom i boligen. Skal den legges på bad, må du velge spesialtilpasset våtromsvinyl. Her er et stort utvalg av typer – du kan velge mellom flere mønster, og matte og glatte overflater. 

Flis

Et annet slitesterkt og vanntett gulv som fint kan legges i hele boligen, er flis. Det egner seg best på badet, kjøkkenet, i entreen og vindfanget. Husk bare å montere varmekabler slik at gulvet ikke blir for kaldt å gå på. I våtrom må du legge membran under flisene. Flis trenger et grunnmateriale – pass bare på å ikke legge det over levende materialer som tre. 

Kork

Som et fornybart naturmateriale, er kork svært undervurdert. Utover at det er lydisolerende og varmt, er det sklisikkert. Korkgulv egner seg i alle tørre rom, spesielt stuen og soverommet.

Vi i Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne å oppgradere boligen din. Våre profesjonelle håndverkere har lang erfaring med å legge gulv eller utbedre parkett. Ta kontakt med oss for en hyggelig og uforpliktende prat, eller bestill gratis befaring.

 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: