Gå til innholdet

Skal du pusse opp, er valg av gulv en avgjørelse du ikke bør ta lett på. Du kan spare deg selv for mye frustrasjon om du har tenkt godt gjennom bruk, funksjon og design på forhånd. Hver gulvtype har ulike egenskaper typisk for materialet, og hvert rom i boligen krever ulike kvaliteter passende rommets bruk.

Her får du noen tips til hva slags gulv du bør velge i de ulike rommene.

 

Finn et design du liker

Det er mange som bestemmer seg på forhånd hva slags gulv de ønsker. Noen sverger til parkett, andre ser flere fordeler med laminat. Dersom du ikke har noen sterke preferanser hva gjelder materialer gulvet er laget av, lønner det seg å heller begynne med å finne et foretrukket design. Når du har valgt deg ut et utseende du ønsker at gulvet skal ha, kan du undersøke de ulike gulvene og finne den som passer best til dine behov.

De ulike gulvene har forskjellige kvaliteter, som gjør at de passer bedre i enkelte rom enn andre. Prisen vil også variere stort i forhold til materialer, kvalitet og design, så det kan være lurt å planlegge hvor mye penger du ønsker å bruke.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Parkett – et naturmateriale på godt og vondt

For mange er parkett toppen av kransekaka. Det er et naturmateriale tvers gjennom og gir derfor en ekte følelse av tre og natur. Fordi ingen trær er like vil også parketten ha et variert utseende som gir gulvet et unikt og interessant fremtredende.

Man skiller mellom lamell og heltre. Lamell består av flere lag, eller sjikt, limt sammen, mens heltre er laget av samme treverk hele veien gjennom. Begge typer er svært komfortable og varme å gå på grunnet treets gode isolering. Hardheten på tresorten har også noe å si – jo hardere tregulv, desto kaldere gulv. Samtidig vil hardere tresorter tåle mer påkjenning enn myke. Eik har en hardhet på 3,7 og er derfor hard nok til å tåle en støyt og lun nok til at det er behagelig å gå barfot. Ask er enda hardere enn eik med en hardhet på 4, og tåler derfor noe mer påkjenning, men vil ikke være like varm å gå på. Samtlige parkettgulv vil likevel være varmere enn gulv av laminat eller vinyl.

Parkett passer likevel ikke for alle. Dersom slitestyrke står høyest på listen over kvaliteter gulvet ditt skal ha, må parketten vike for andre gulvtyper. Med små barn eller hund i hus kan parketten lett få riper, det samme gjør den i rom med mye aktivitet eller som utsettes for vannsøl. Parkett egner seg derfor ikke i gangen, på kjøkkenet, badet eller vaskerommet. Soverommet er et rom som fint kan ha parkett, og det samme er stuen (om du ikke har små barn).

Det er også viktig å huske at parkett påvirkes av temperatursvingninger. I et land som Norge der vi kan oppleve minus 20ºC i januar og pluss 30ºC i mai, vil gulvet bevege seg. Når man legger gulv i naturmateriale må man derfor belage seg på at det endrer seg noe over årene.

Les også: Hva bør man tenke på når man skal pusse opp gangen?

 

Laminat – Et praktisk gulv med mange muligheter

gulv av laminatLaminat ligner lamell i oppbygningen, men i laminat er toppsjiktet et påtrykt bilde eller mønster. Bildet kan være av en spesifikk tresort, stein, metall eller flis. De nyeste laminatene med motiv i tre er svært vanskelig å skille fra parkett, og du skal ha et godt trent øye for å se hva som er ekte tre og hva som er laminat. Samtidig gir ikke laminat den samme følelsen når man går på det som parkett, men nyere modeller nærmer seg sakte men sikkert.

Det øverste laget i laminat er et svært slitesterkt lag med plast. Det gjør at gulvet er lett å holde rent og varer så å si for alltid, selv med hund og småbarn som løper rundt. Prisen er også relativt lavere enn parkett.

Laminat passer ypperlig i gang og på kjøkken, da det tåler vannsøl og hard påkjenning. Stue og soverom er også passende rom. Det kan være noe kjøligere å gå på barbeint enn parkett om man ikke har varmekabler. Det egner seg ikke på bad og vaskerom.

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart

 

Linoleum – Fra kjedelig til nytt og spennende

Linoleum har ikke alltid vært like populært. Det har blitt forbundet med skoler og offentlige bygninger, kjedelige farger og riper etter dårlig vedlikehold. Nå har linoleumen kommet tilbake på grunn av økende miljøbevissthet. Alle råstoffene som brukes ved produksjon av linoleum er fornybare og lett nedbrytbart.

Det beskyttende toppsjiktet gjør linoleum svært slitesterkt og lettstelt, og det finnes mange valgmuligheter hva gjelder mønster og farger.

Du kan legge linoleum i de fleste rom, men det egner seg ikke på badet. Her må du gå for helt vanntette materialer som fliser eller våtromsvinyl som tåler mye vann.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

Vinyl – Passer til alle rom

Vinyl er et kunstmateriale som består av flere lag der toppen beskytter mot riper, flekker og slitasje. Det tåler mye, er vanntett og enkelt å holde rent. Vinyl kommer i flere ulike design og kvaliteter. Noen har matte overflater, andre glatte, og du kan du kan velge mellom alt fra striper og ruter til imitasjon av tre.

Vinyl kan brukes i samtlige rom i huset, men skal den legges på bad må det være spesialtilpasset våtromsvinyl. Legging av vinyl i baderom må håndteres av en profesjonell håndverker.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

Teppe – Perfekt for deg som liker å gå barbeint

Legger du tepper på gulvet er du garantert varme, myke og
komfortable gulv. Det bidrar også til en viss grad å lydisolere teppe på gulv
rommene. Særlig i stue og på soverom kan dette være ekstra godt. Vegg-til-vegg-tepper finnes i mange ulike farger, mønster og kvaliteter, og noen materialer tåler mer enn andre. Et flatvevd syntetisk teppe med kort luv er for eksempel mer slitesterkt enn et ullteppe med lang luv og store løkker.

Tepper av høy kvalitet holder støvet nede i fibrene, mens tepper av lavere kvalitet virvler støvet opp i luften. Det er uansett viktig å støvsuge ofte, både i sammenheng med hygiene og for å holde teppet fint lenger.

Det egner seg ikke å legge tepper på bad, vaskerom, kjøkken og i entré, rom som gjerne er våte eller fuktige.

Les også: Skal du pusse opp stuen? Dette må du tenke på

Flis – Helt vanntett og svært slitesterkt

Fliser er et materiale du kan legge på alle gulvene i huset om du vil – så lenge du monterer varmekabler under slik at det ikke blir for kaldt å gå på. Det vanligste er likevel fliser på badet, i entreen, vindfanget og i noen tilfeller kjøkkenet. Fliser er helt vanntett og svært slitesterkt, og kan vare i generasjoner om kvaliteten er bra og arbeidet med å legge dem gjort riktig. I våtrom må det legges membran under flisene.

Det er mye å velge mellom innen flis, både når det gjelder størrelse, farge og mønster. Pass på at de ikke legges over «levende» materialer som tre. Ypperlige grunnmaterialer er gipsplater, betong, mur, leca, pusset tegl eller MDF-plater.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

Kork – Undervurdert fornybart naturmateriale

Kork er kanskje ikke det første du tenker på når du skal velge gulv, men det isolerer både godt mot lyd, er varmt og godt å gå på, i tillegg til å være sklisikkert. Kork er et fornybart naturprodukt, ofte beskyttet av et vinyllag i toppsjiktet. Korkgulv finnes i flere ulike farger og mønster.

Korkgulv egner seg i alle tørre rom, spesielt i stue og på soverom.

 

Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med å oppgradere boligen din. Vi har lang erfaring med legging av gulv, om det så er parkett eller vinyl. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende samtale, eller bestill gratis befaring

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: