Gå til innholdet

Å bygge et nytt kjøkken er enklere enn mange tror. Det kan også være billigere enn først antatt, avhengig av hvor mye arbeid du er villig til å utføre selv.

 

Hvor starter jeg?

God kjøkkenplanlegging har mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken. Det kan derfor være lurt å starte med å lage noen enkle skisser. Hvordan skal kjøkkenet se ut? Tenk praktisk: hvor mye skapplass er nødvendig? Hvor vil jeg helst stå og kutte grønnsaker? Hvor passer det best å steke kjøtt?

Du vil kanskje plassere stekeovn og platetopp strategisk, slik at minst mulig os fra matlaging siger ut i resten av boligen. En oppvaskmaskin bør sannsynligvis stå i nærheten av oppbevaring som rommer tallerkener, glass og bestikk.

Etter at du har skaffet deg en noenlunde oversikt over hvordan du ønsker at kjøkkenet skal se ut, kan du sjekke designutvalget hos ulike leverandører. Som med alt annet, kommer kjøkken i utallige kvalitet- og prisklasser. Mange leverandører har tegneprogram på nettsidene hvor du selv kan designe ditt kjøkken. Alternativt kan du få hjelp til dette i butikk.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Ta kontakt med profesjonelle

Det er ofte en del forarbeid som skal til før et gammelt kjøkken kan rives og et nytt monteres. En rørlegger sjekker at gamle rør og røropplegg er forskriftsmessig utført. Elektrikeren må kontrollere at det elektriske anlegget er oppdatert – eller om det må oppgraderes for å takle de nye hvitevarene.

 

Ta nøye mål

Det er viktig å ta svært nøye mål av ditt eksisterende kjøkken, eventuelt det tomme gulvarealet. Husk takhøyden! Du vil ikke risikere å kjøpe skap som strekker seg høyere enn taket ditt, eller en benkeplate som er for kort.


Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Hva kan jeg montere selv?

Legge fliser på kjøkkenEr du en gjennomsnittlig handy person, kan du spare en god del utgifter på å gjøre mye selv. Å male vegger, legge nytt gulv og fliser, montere hvitevarer (så sant det er opplegg) skap og skuffer er alle ledd i byggingen av nytt kjøkken det er fullt mulig å gjennomføre selv.

Les bruksanvisningen nøye før du begynner monteringen. Sørg også for å starte i et hjørne dersom du skal ha et vinkel- eller L-kjøkken, for så å jobbe deg utover. Er det derimot en rett kjøkkenløsning, starter byggingen fra en vegg med fast mål, ut til hvor den første stammen skal stå. Benkeplaten er det lurt å prøvelegge før den skrus fast. På den måten kan du gjøre nødvendige justeringer underveis, slik at skjøter og lignende blir liggende riktig.

Skulle du derimot så tvil om dine egne ferdigheter, kan det lønne seg å la noen andre gjøre jobben for deg. Man vil nødig risikere å ødelegge en eller flere deler av kjøkkenet fordi man har misforstått bruksanvisningen eller ikke vært nøye nok.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Dette trenger du kompetente fagfolk til

Selv om man er aldri så handy, kommer man ikke unna å måtte få hjelp av rørlegger og elektriker. Skal man følge el-tilsynsloven, er det mange krav som må tas hensyn til. Det er blant annet pålagt å ha en egen stikkontakt per hvitevare, og de fleste vil trenge en ny kurs til stekeovn og platetopp.

Du må overlate tilkobling av vann og avløp, skifte av stikkontakter, legging av vannrør, tilkobling av downlights eller spotter og skifte av elektrisk anlegg til faglærte. Kjøkkenbatteri og oppvaskmaskin må kobles til av rørlegger. Ved store endringer kan det også være aktuelt å legge om avløpsrør, slanger og tilkoblinger.

Skulle det bli vannlekkasje eller brann, og det viser seg at du alene er skyld i dette, kan det gi deg problemer med forsikringen. Erstatningsutbetalingen vil bli redusert dersom det er årsakssammenheng mellom skaden og det ufaglærte arbeidet som skulle være gjort av fagfolk.

Det er i tillegg svært lite gunstig i et eventuelt boligbytte å ikke ha papirer på at kjøkkenet er montert forskriftsmessig av profesjonelle håndverkere. Du risikerer å tape store summer – større enn hva du en gang sparte på å gjøre arbeidet selv – i en budrunde.

Det er el-tilsynsloven som regulerer hvilket elektrisk arbeid som må gjøres av faglærte.


Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart

 

Hva koster et nytt kjøkken?

Den samlede prislappen på ditt nye kjøkken avhenger av hvor stort kjøkkenet er, prisen på materialer og hvor mye hjelp du trenger av elektriker og rørlegger. Et lite kjøkken, hvor ikke altfor mye må gjøres av fagfolk, kan du få fra rundt kr 30.000,-.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)