Gå til innholdet

Du trenger ikke alltid ansette profesjonelle håndverkere om noe skal ordnes hjemme. Å ta seg av enkle oppgaver selv kan være en praktisk og økonomisk løsning i det lange løp, med forbehold om at nødvendig kunnskap og riktig utstyr er på plass.

Her får du en liten innføring i hva du bør ha i verktøykassa, dersom du har planer om å ta på deg noen småjobber i eget hjem.

 

For de enkleste småjobbene

La oss først ta for oss verktøyet ethvert hjem bør ha. Det er alltid noe som må fikses, og mye er ofte lavterskel. Derfor skal det ikke mye erfaring til for å ta oppgaven fatt. Forhør deg gjerne med forretningen du er i, slik at de kan finne produktet som passer best til ditt forbruk.

HammerAlle hjem bør ha en hammer. Det er alltids et bilde som skal henges opp, en list som skal hamres fast eller en spiker som skal dras ut av en vegg. Kjenn etter hvordan hammeren sitter i hånden når du skal velge en i butikken. Noen foretrekker treskaft, andre plast eller gummibelegg. Hammere kommer i ulike tyngder, og til enkle prosjekter hjemme er det de som ligger på rundt 400 gram som er det vanligste. De tyngre variantene brukes i grovere byggeprosjekter.

Skrutrekker – Som hammeren er også skrutrekkeren noe man kan få bruk for tritt og ofte. Skrutrekkeren brukes der drillen ikke kommer til. Kjøp deg gjerne et enkelt skrutrekkersett som inneholder skrutrekkere som dekker de fleste skruebehov og -typer.

Skiftenøkkel – Veldig greit å ha om det er noen muttere eller bolter som skal festes eller løsnes, både inne og ute.

Tang – Kommer til nytte når du skal holde fast, klippe eller forme noe du jobber med.

Drill i verktøykassaDrill – Drillen er svært praktisk i det fleste situasjoner, fra montering av møbler til boring av hull. Bruker du drillen ofte vil det lønne seg å kjøpe en variant som koster litt mer. Den sitter bedre i hånden, vibrerer ikke like mye som rimelige varianter og veier mindre. Om drillen kun skal brukes til å henge opp pynt på veggen vil ikke dette være nødvendig.

Målband og tommestokk – Det må som regel noe måling til før man setter i gang med et prosjekt. Målband og tommestokk er begge praktiske på hver sin måte – tommestokken holder seg rett, mens målebåndet kommer til der hvor tommestokken blir for stor.

Vater – Det er ikke bare til store byggeprosjekter et vater et praktisk å ha. Den er til god hjelp når bilder, speil eller hyller skal henges på veggen. Et skeivt bilde kan fort bli et irritasjonsmoment. Vateret er også alfa omega når du skal utføre arbeid som krever rette linjer.

Håndsag – Det er alltid greit å ha en sag liggende om det skulle være noe som må kappes til. De finnes i ulike lengder, og det er også forskjeller i grovheten på tennene.

Vinkelmåler – Vinkelmåleren er et svært nyttig verktøy for å forsikre at noe er rett, eller 90 grader. Spesielt greit å ha når man skal sage.

Tapetkniv – Tapetkniven er svært praktisk av den grunn at knivbladet kan byttes ut når det blir slitt. Kniven kan brukes til det meste og det tilbaketrekkbare bladet gjør at du kun trenger én hånd for å ta den i bruk.

Sandpapir – For enkle pusseprosjekter er sandpapir og tilhørende kloss lurt å ha.

Blyant – Det er alltid greit å ha en nyspisset blyant lett tilgjengelig slik at du kan merke av stedene du skal sage, skru og hamre.

Skruer, spikere og plugger – Dette er det lurt å ha et lite lager av slik at du alltid har det du trenger når noe skal spikres, skrus eller monteres. Plugger må brukes når du skrur i mur eller gipsvegg for godt feste.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

For større prosjekter

Det er mye man får til om man er litt handy og løsningsorientert. Skal du ta på deg et stort prosjekt kan det være lurt å gå til anskaffelse av verktøy med noe muskelkraft slik at du gjør jobben enklere for deg selv. Skal du kun bruke verktøyet én gang finnes det virksomheter som leier ut spesialverktøy etter behov.

Skrutvinger – Denne er lur å ha når du skal lime sammen treskjøter, holde fast det du skal jobbe med eller tvinge skjeve stolper rette.

Flatfil – Praktisk å ha når du skal file bort fliser eller skarpe kuttkanter.

Brekkjern – Brekkjernet er verktøyet for de gangene du skal ta i et tak, som å brekke løs trekonstruksjoner, rive ut vinduer eller rett og slett gjøre vei i vellinga i et rivingsprosjekt.

Høvel – Enten om du velger en manuell eller elektrisk variant er denne grei å ha når du skal jevne ut ujevnheter.

Stikksag – Stikksagen er lur å ha om du skal kutte mye, i ulike materialer
og i slipemaskin i verktøykassaulike kurver. Også rimeligere versjoner kan ha funksjoner som laserstråle, justerbar pendelfuksjon og trinnløs hastighet.

Multikutter – Multikutteren er verktøyet for deg som vil ha alt i ett – den både sager, kutter, sliper og pusser, og finnes i ulike prisklasser slik at du kan finne den varianten som passer ditt behov.

Kapp- og gjærsag – Dette er det perfekte verktøyet for prosjekter som innebærer legging av gulv, bygging av terrasse eller lignende formål.

Slipemaskin – Uansett om det er en plan-, bånd-, hjørne- eller veggsliper er dette et verktøy som gjør slipejobben flere hakk enklere.

Borhammer – Denne er svært praktisk om du skal bore i betong, mur eller stein.

Arbeidsbenk – Denne får selvfølgelig ikke plass i verktøykassa, men er likevel svært lur å ha om du stadig tar på deg nye prosjekter. Det finnes sammenleggbare varianter du enkelt kan ta med deg eller sette bort når den ikke er i bruk.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

Skulle det vise seg at oppgaven for hånd krever verktøy du ikke har tilgjengelig, hjelper gjerne vi i Vestly Vedlikehold deg. Vi har lang erfaring med oppussing av boliger, og garanterer et godt resultat. Ta kontakt for en hyggelig samtale eller bestill gratis befaring i dag. 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: