Gå til innholdet

Du trenger ikke alltid ansette profesjonelle håndverkere om noe skal ordnes hjemme. Å ta seg av enkle oppgaver selv kan være en praktisk og økonomisk løsning i det lange løp – med forbehold om at nødvendig kunnskap og riktig utstyr er på plass.

Har du planer om å ta på deg noen småjobber i eget hjem? Her får du en innføring i hva du bør ha i verktøykassa.

Verktøysett for småjobber

La oss først ta for oss verktøyet som bør finnes i ethvert hjem. Det er alltid noe som må fikses, og mye er ofte lavterskel. Derfor skal det ikke mye erfaring til for å ta fatt på oppgaven. Forhør deg gjerne med forretningen du er i, slik at de kan finne produktet som passer best til ditt forbruk.

 

Hammer

Alle hjem bør ha en hammer. Det er alltids et bilde som skal henges opp, en list som skal hamres fast eller en spiker som skal dras ut av en vegg. Kjenn gjerne etter hvordan hammeren sitter i hånden når du velger en i butikken. Noen foretrekker treskaft, andre plast eller gummibelegg. Hammere har ulik tyngde, og til enkle prosjekter hjemme er det vanligst med en på 400 gram. De tyngre variantene brukes til grovere byggeprosjekter.

 

Skrutrekker

I likhet med hammeren vil du titt og ofte få bruk for skrutrekkeren. Dette verktøyet brukes der drillen ikke kommer til. Skaff deg gjerne et enkelt skrutrekkersett med skrutrekkere som dekker de fleste bruksområder.

 

Skiftenøkkel

Skiftenøkkelen er veldig grei å ha når du trenger å feste eller løsne muttere eller bolter, både inne og ute. Sånn som hammeren kommer disse med mange forskjellige håndtak, i rustbeskyttet finish, gummihåndtak eller med ergonomisk design. 

 

Tang

Tenger kommer til nytte når du skal holde fast noe, klippe over ledninger og kabler, eller forme noe du jobber med. i mange varianter til forskjellige bruksområder. Du bør i hvert fall ha minst én i hjemmet. 

 

Drill

Drillen er svært praktisk i de fleste situasjoner – fra montering av møbler til boring av hull. Bruker du drillen ofte vil det lønne seg med en litt dyrere variant av høyere kvalitet. Den sitter bedre i hånden, vibrerer ikke like mye og veier mindre. Skal drillen kun brukes til å henge opp pynt på veggen, kommer du langt med en rimeligere variant.

 

Målebånd og tommestokk

Det må som regel noe måling til før du setter i gang med et prosjekt. Målebånd og tommestokk er begge praktiske på hver sin måte. Tommestokken holder seg rett, mens målebåndet kommer til der hvor tommestokken blir for stor.

 

Vater

Det er ikke bare til store byggeprosjekter et vater er praktisk å ha. Vateret er til god hjelp når du skal henge opp bilder, speil eller hyller på veggen. Et bilde som henger skeivt blir fort irriterende, og det kan ta fryktelig lang tid å rette opp med kun øyemål. Vateret er alfa omega når du skal utføre arbeid som krever rette linjer.

 

Håndsag

Er det noe du må kappe til, er det alltid greit å ha en sag liggende. Håndsagen kommer i ulike lengder, og det er forskjeller i grovheten på tennene som kan brukes både på tre og metall. Tyngden den kommer i vil avgjøre hvor rett og stabilt du får til å sage. 

 

Vinkelmåler

Vinkelmåleren er et svært nyttig verktøy som sikrer at det du gjør blir rett, altså 90 grader. Den måler både innvendige og utvendige vinkler. Måleren er spesielt grei å ha når du skal sage.

 

Tapetkniv

Tapetkniven er svært praktisk å ha utover bare på tapet og under arbeid. Den kan kutte gjennom det aller meste, også i hverdagsbruk. Knivbladet kan enkelt byttes ut når det blir slitt. Det tilbaketrekkbare bladet gjør at du kun trenger én hånd for å ta den i bruk.

 

Sandpapir

For enkle pusseprosjekter av rene, sparklede eller malte treflater, er sandpapir lurt å ha. Du forenkler prosessen ytterligere om du bruker en slipekloss i tillegg. 

 

Blyant

Det er alltid greit å ha en nyspisset blyant lett tilgjengelig slik at du kan merke av stedene du skal sage, skru og hamre.

 

Skruer, spikere og plugger

Ta vare på alle skruer og spikere du skulle ha til overs etter diverse byggeprosjekter. Det er alltid noe som skal spikres, skrus eller monteres, så et lite lager av disse kommer alltid godt med. Plugger må brukes for godt feste når du skrur i mur eller gipsvegg.

 

Verktøy for større prosjekter

Det er mye man får til om man er litt handy og løsningsorientert. Skal du ta på deg et stort prosjekt, gjør du jobben enklere for deg selv med verktøy som har litt muskelkraft. Skal du kun bruke verktøyet én gang, finnes det virksomheter som leier ut spesialverktøy etter behov.

 

Skrutvinge

Når du skal lime sammen treskjøter og andre tunge deler, holde fast det du skal jobbe med eller tvinge skjeve stolper rette, er en skrutvinge det du trenger. 

 

Flatfil

Flatfilen er praktisk å ha når du skal file bort fliser eller skarpe kuttkanter i tre og metall. Det passer der det det er krav om en glatt og jevn overflate. 

 

Brekkjern

Brekkjernet er verktøyet for de gangene du skal ta i et tak, som å brekke løs trekonstruksjoner, rive ut vinduer eller rett og slett gjøre vei i vellinga i et rivingsprosjekt.

 

Høvel

Om du skal tilpasse eller finjustere en hylle, et vindu eller lignende, kan en høvel gjøre underverker. Den slanker bort overflødig treverk, for eksempel om en dør sitter for stramt. Uansett om du velger en manuell eller elektrisk variant, er denne grei å ha. 

 

Stikksag

Stikksagen er lur å ha om du skal kutte mye, både i ulike materialer og i ulike kurver. Rimeligere versjoner kan ha funksjoner som laserstråle, justerbar pendelfunksjon og trinnløs hastighet.

 

Multikutter

Multikutteren er verktøyet for deg som vil ha alt i ett. Den både sager, kutter, sliper og pusser, og finnes i ulike prisklasser slik at du kan finne den varianten som passer ditt behov.

 

Kapp- og gjærsag

Dette er det perfekte verktøyet for når du skal legge gulv, bygge terrasse, og lignende formål. Sagen gir presise kutt i akkurat den vinkelen du ønsker. Den kommer med forskjellige sagblad tilpasset materialet du skal kutte i.

 

Slipemaskin

Uansett om det er en plan-, bånd-, hjørne- eller veggsliper, er slipemaskinen et verktøy som gjør slipejobben mye enklere.

 

Borhammer

Der en vanlig drill ikke gjør jobben, kan en borhammer være det du trenger. Den lager hull i de virkelig tøffe flatene, som betong, mur og stein. 

 

Arbeidsbenk

Arbeidsbenken får selvfølgelig ikke plass i verktøykassa, men er likevel svært lur å ha om du stadig tar på deg nye prosjekter. Det finnes sammenleggbare varianter du enkelt kan ta med deg eller sette bort når benken ikke er i bruk.

 

Skulle det vise seg at oppgaven din krever verktøy du ikke har tilgjengelig, kan vi i Vestly Vedlikehold hjelpe deg. Vi har lang erfaring med oppussing av boliger, og garanterer et godt resultat. Ta kontakt for en hyggelig samtale, eller bestill gratis befaring i dag.

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: