Gå til innholdet

Er du lei av den gamle tapeten, eller har veggen blitt slitt og hullete etter mange år med oppheng av bilder, hyller og annet interiør? Eller kanskje du rett og slett vil ha et mer moderne utseende på boligen som helhet?

Da er helsparkling av veggene en løsning som virkelig bidrar til en positiv forandring og som løfter boligen flere hakk.

 

Hvorfor helsparkling?

Helsparkling gjort riktig, får veggen til å fremstå som ny. Gamle skjevheter blir rettet ut, hull og skader blir tettet og det åpner for muligheten til å skifte ut lufteventiler eller andre funksjoner. Helt slette vegger gir inntrykket av en nyrenovert bolig – i samsvar med det moderne og minimalistiske uttrykket som er i tiden.

Det kan få gamle leiligheter og hus til å fremstå som helt tidsriktige, og dermed tiltrekke seg et større utvalg interesserte i en eventuell salgsprosess. Man kan se på helsparkling som å begynne med blanke ark: Alle tegn på tidligere oppheng, tapet og riper blir borte, og igjen står en vegg med uendelige muligheter. Det er perfekt for deg som er nyinnflyttet og vil sette ditt eget preg på boligen.

 

Kan man helsparkle vegg selv?helsparkling av vegg

Sparkling av vegg er ikke noe du begynner med på flekken. Det er en krevende jobb som forutsetter at du vet hva du gjør. For å få et godt resultat anbefales det derfor å engasjere en sertifisert murer eller flislegger. Skal du gjøre arbeidet selv, bør du nemlig helst være godt over gjennomsnittet praktisk anlagt, og da vet du gjerne også at du er det.

Det er stor forskjell på å flekksparkle og det å helsparkle en hel vegg. De fleste har vært borti førstnevnte på en eller annen måte, og gjort en brukbar jobb. Å sparkle en hel vegg derimot, er en helt annen affære, og et resultat uten skjevheter, streker og bulker er ikke lett å oppnå. Flere lag skal legges på og pusses før jobben er ferdig, og hvert lag må være plettfritt før neste legges. Da er det helt nødvendig med spesialverktøy, samt tilstrekkelig med kunnskap og kompetanse.

 

Helsparkle murvegg

Om du har tenkt til å gjøre jobben selv, finnes det mange ulike sparkelmasser å velge mellom. Underlaget avgjør hvilken du bør bruke. Har du en vegg med mye ujevnheter, må du bruke grovsparkel som innerste lag. En finsparkel fungerer kun på en allerede slett vegg for å gi et glatt sluttresultat. Husk å sparkle hull og skader før du begynner med helsparklingen, og at underlaget må være rent før du begynner. 

Den mest grunnleggende formen for sparkling skjer på mur og betongvegger. Du trenger en liten og en bred sparkel. Ta først den lille sparkelen for å ta sparkelmassen ut av bøtta og stryke den på veggen. Bruk så den brede sparkelen for å stryke sparkelmassen vertikalt ut på veggen. Sparkelmassen må påføres så tynt som mulig. Pass på å dekke hele veggen. Til hjørnene kan du bruke den mindre sparkelen. La laget tørke før du sliper med sandpapir. Bruk en mikrofiberklut til å tørke over. Når alt dette er gjort, gjentar du prosessen. Pass på å fjerne støv som samler seg etter pussingen. En støvmaske er en svært lur investering.

 

Helsparkle tapet

Skal du sparkle over en tapetvegg, vil tapetens tilstand avgjøre om den må fjernes først eller ikke. Har tapeten luftlommer og løse områder, må den fjernes før du sparkler. Prosessen er den samme som for murvegg. På en helt glatt eller ny overflate, bør du påføre heftgrunn slik at sparkelen fester seg. Jo mindre jevn veggen er, desto flere lag er nødvendig. 

 

Helsparkle gipsvegg

Ved helsparkling av gipsvegg, er prosessen noe annerledes. Her skal alle skruehull og skjøter sparkles. Du må påføre sparkelmasse på tvers av skjøten, og stryke den ut langsmed skjøten. Deretter må du sette en papirremse i sparkelmassen og la det tørke – før du påfører et nytt lag over papirremsen. Slik unngår du ujevnheter i det endelige resultatet. 

Å gjøre arbeidet helt selv kan være tungvint. Vi i Vestly Vedlikehold hjelper deg derfor gjerne med å helsparkle veggene i boligen din. Ta en titt på våre tjenester, og ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig prat.

 

 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)