Gå til innholdet

Er du lei av den gamle tapeten, eller har veggen blitt slitt og hullete etter mange år med oppheng av bilder, hyller og annet interiør? Eller kanskje du rett og slett vil ha et mer moderne utseende på boligen som helhet?

Da er helsparkling av veggene en løsning som virkelig bidrar til en positiv forandring og løfter boligen flere hakk.

 

Hvorfor helsparkling?

Helsparkling gjort riktig, får veggen, eller taket for den saks skyld, til å fremstå som ny. Gamle skjevheter blir rettet ut, hull og skader blir tettet og det åpner for muligheten til å skifte ut lufteventiler eller andre funksjoner. Helt slette vegger gir inntrykket av en nyrenovert bolig, i samsvar med det moderne og minimalistiske uttrykket som er i tiden.

Det kan få gamle leiligheter og hus til å fremstå som helt tidsriktige, og dermed tiltrekke seg et større utvalg interesserte i en eventuell salgsprosess. Man kan se på helsparkling som å begynne med blanke ark – alle tegn på tidligere oppheng, tapet og riper blir borte, og igjen står en vegg med uendelige muligheter. Perfekt for nyinnflyttede som vil sette sitt eget preg på boligen.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Kan man helsparkle selv?

helsparkling av veggSparkling av vegg er ikke noe du begynner med på flekken. Det er en krevende jobb som forutsetter at du vet hva du gjør. For å få et godt resultat anbefales det derfor å engasjere en sertifisert murer eller flislegger. Skal du gjøre arbeidet selv bør du nemlig helst være godt over gjennomsnittet praktisk anlagt, og da vet du gjerne også at du er det.

Det er stor forskjell på å flekksparkle og det å helsparkle en hel vegg. De fleste har vært borti førstnevnte på en eller annen måte, og gjort en brukbar jobb. Å sparkle en hel vegg er derimot en helt annen affære, og et resultat uten skjevheter, streker og bulker er ikke lett å oppnå. Flere lag skal legges på og pusses før jobben er ferdig, og hvert lag må være plettfritt før neste legges. Da er det helt nødvendig med spesialverktøy, samt tilstrekkelig med kunnskap og kompetanse.

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart

 

Dette må du tenke på

Det finnes mange ulike sparkelmasser å velge mellom, og underlaget avgjør hvilken som bør brukes. Har du en vegg med mye ujevnheter må grovsparkel brukes som innerste lag, mens en finsparkel kun fungerer på en allerede slett vegg for å gi et glatt sluttresultat. Husk å sparkle hull og skader før du begynner med helsparklingen, og at underlaget må være rent før du begynner.

Skal du sparkle over en tapetvegg, vil tapetens beskaffenhet avgjøre om den må fjernes først eller ikke. Om tapeten har luftlommer og løse områder må den fjernes før sparklingen finner sted.

En helt glatt eller ny overflate bør påføres heftgrunn slik at sparkelen fester seg.

Sparkelmassen må påføres så tynt som mulig, og veggen må være helt tørr før den slipes og ett nytt lag påføres. Det anbefales å bruke en bred sparkelspade til de store flatene, og en mindre til hjørnene. Jo ujevnere veggen er, desto flere lag er nødvendig. Pass på å fjerne støv som samler seg etter pussingen. En støvmaske er en svært lur investering.

Lykke til!

Dersom du ikke vil gjøre arbeidet selv, hjelper vi i Vestly Vedlikehold deg gjerne med å helsparkle veggene i boligen din. Ta kontakt for en hyggelig samtale. 

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)