Gå til innholdet

Det er overraskende mye man kan gjøre selv i eget hjem om man er motivert og har en viss grad av nevenyttighet. Legging av fliser er en av disse oppgavene du fort kan få dreisen på med nok øvelse.

Alle må starte et sted, og med denne innføringen i hvordan å legge fliser er du godt på vei.

 

Begynn med et enkelt prosjekt

Flislegging kan læres, men det tar tid og øvelse å bli god. Dersom det er første gang du skal legge flis, bør du begynne med et prosjekt som ikke er alt for komplisert. Å starte med badet er derfor ingen lur idé. Legging av fliser i våtrom krever spesialtilpasset membran og underlag slik at gulv og vegger blir vanntette. Start heller med kjøkken eller gang, og vær sikker på at kunnskapen sitter før du beveger deg over på større oppgaver.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

Passende underlag for flislegging

Noen underlag er gunstigere enn andre når man skal legge fliser på vegg. Betong, mur, leca, pusset tegl, MDF- og gipsplater beregnet for innendørs bruk er gode utgangspunkt, så lenge veggen er jevn nok. Er flatene ujevne må du pusse eller sparkle, er det møkkete må det rengjøres grundig og er betongen eller gipsplatene nye må de grunnes for bedre heft.

Fliser på gulv legges helst over betong og mur. Det er også mulig å legge over gamle fliser som sitter godt, så lenge du får bort alt støv og fett, samt går over med sparkelmasse. Linoleum og vinyl er myke underlag og bør derfor fjernes eller dekkes med gipsplater. Homogen vinyl kan fungere godt, så lenge du sliper det godt på forhånd.

Treverk er ikke et godt underlag for fliser fordi det er et «levende» materiale – det beveger seg i takt med endinger i temperatur og luftfuktighet. Det må derfor enten fjernes eller kles med gips- eller MDF-plater.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Forbered deg godt før du begynner

For at jobben skal gå så smidig som mulig, må du forberede deg godt før du starter. Legg frem alt av utstyr du vil trenge, og planlegg hvordan flisene skal legges slik at du får rette kanter og fine overganger.


Dette trenger du av utstyr:

  • Fliskutter for å dele flisenefliser og utstyr
  • Fliselim og bøtte. Om du bør bruke et fleksibelt, sementbasert pulverfliselim eller en ferdig utblandet pasta avhenger av prosjektets størrelse. Forhør deg med forhandleren.
  • Mursleiv eller spade til å ta limet ut av bøtta
  • Eventuelt drill med visp for å blande ut limet
  • Blyant til oppmerking
  • Vater
  • Tannet limsparkel med størrelse som står til flisene
  • Flisesnor eller fliskryss for å sikre at fugene blir like brede
  • Flisetenger til små flisekapp
  • Trelist (rettholdt) til montering av flisene
Les også: Hva bør man tenke på når man skal pusse opp gangen?

 

Legging av fliser

Når alt utstyr er skaffet begynner selve jobben. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen, slik at du ikke gjør en feil og må begynne på nytt.

 

Mål opp midtpunktet

Det første du må gjøre er å finne midtpunktet på flaten du skal flislegge. Gjør du ikke det risikerer du å legge flisene skjevt på gulvet. Skal du fliselegge både vegg og gulv begynner du med å finne midtlinjen på gulvet. Finn midten av gulvets lengde og bredde og trekk en vinkelrett strek slik at de krysses på midten. For å være helt sikker på at det er rett, måler du 60 cm opp den ene midtlinjen og 80 cm opp den andre midtlinjen. Trekk en strek mellom de to punktene slik at det danner en trekant, og mål lengden på streken. Er den 100 cm er midtpunktet 90 grader, og dermed rett.

 

Beregne hvor første fliserad skal legges

Det er viktig å legge en rad med løse fliser med riktig fugeavstand før du begynner. På den måten får du sett hvordan du ender mot veggen og beregnet naturlig kapp alle steder. Husk å ta hensyn til dører, vindu og fastmontert interiør. Bruk flisekryss eller fugesnor for å få den riktige avstanden mellom flisene, og benytt deg av vater for å få det rett. Pass på at du får lik avslutning mot begge vegger, og sett et merke der du skal begynne med første flis. Flisene skal helst være større enn en halv flis mot vegg, gulv, tak og hjørner.

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart

 

Selve flisleggingen

Bland fliselim, avhengig av hvilken type lim du har valgt. Det anbefales å
bruke et fleksibelt pulverfliselim fordi den tåler mer fukt, press og legge fliser
bevegelse enn en ferdig blandet variant. Bruk en tannet limsparkel til å stryke ut limet med. Legg et lag på 6-10 mm tilpasset dybden på rillene bak flisen.

Fokuser på et lite område av gangen – for at limet ikke skal tørke før du er ferdig, bør ikke området være større enn at du klarer å legge det ferdig på 15-20 minutter. Når ferdighetene og tempoet ditt øker, kan du også øke størrelsen på området. Bruk oppmålingen som utgangspunkt, og pass på at du ikke dekker strekene du har tegnet med lim.

Begynn med å legge flisene i midten og jobb deg utover. Avslutt alltid med kapp. Legg en flisesnor eller fliskryss med ønsket tykkelse på plass og legg neste rad på samme måte. Flisesnoren og fliskryssene kan fjernes etter et par timer.

Bruk en flisekutter til å kappe til for store fliser. Denne kan du leie hos en forhandler dersom du ikke går til innkjøp av en selv. Er det små biter som skal kuttes av flisen bruker du flisetang.

Tips: Vri flisen forsiktig fra side til side for å få god kontakt mellom flis og lim.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Fuging

Når fliselimet har tørket kan du gå over til å fuge flisene. Fugemasse finnes i ulike varianter og kvaliteter. Pass på å kjøpe en som er beregnet for innebruk, og finn den fargen og grovheten som du synes er finest. Finfug passer best til smale fuger, mens klinkerfug er best egnet til bredere fuger. Til slutt går du over med silikon i hjørner og overganger for et flott resultat.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du skal gå frem når du skal fuge flisene, går vi nærmere inn på dette i artikkelen «Hvordan fuge fliser».

 

Har dere planer om å pusse opp? Vestly Vedlikehold kan hjelpe dere. Vi har lang erfaring med legging av gulv, helsparkling, bygging av kjøkken og legging av fliser. Ta kontakt i dag for en hyggelig og uforpliktende samtale eller bestill gratis befaring

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: