Gå til innholdet

Et spørsmål mange har vært borti når de skal pusse opp er hvor mye arbeid som ligger til grunn om man skal male en tapetsert vegg. Må tapeten fjernes før man setter i gang? Må det sparkles? Pusses?

Det flere aspekter som må tas i betraktning før malekosten treffer veggen. Her går vi gjennom de viktigste.

 

Hvor godt sitter tapeten?

Hvor godt tapeten sitter er et viktig element i bestemmelsen av om tapeten må fjernes eller ikke. Er tapeten relativt ny er sjansen stor for at limet sitter såpass godt at den fint kan males over uten problem.

Påfør gjerne et grunningsprodukt for tapet før du begynner å male. Om det blir bobler i tapeten etter påføring må den fjernes. Om tapeten holder seg fin og rett er det bare å finne frem malingsspannet. Forhør deg gjerne med forhandleren om hvilket grunningsprodukt du bør bruke til dette formålet.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Hva er tapetens tilstand?

Hva er tilstanden til tapeten?

Om tapeten har skader og hull sier det seg selv at det ikke er lurt å male utenpå dette. Det er når tapeten er hel at vurderingen blir vanskelig. Tapetens alder er lurt å ta i betraktning. Er den veldig gammel, vil det være lurt å fjerne den. Dette for at den nymalte veggen skal holde seg fin så lenge så mulig.

Det samme gjelder kvaliteten på tapetseringen i seg selv. Hurtigtapetserte vegger kjennetegnes ofte av avkuttede hjørner – altså hjørner der tapeten ikke er langt inntil sprekken, men rett og slett kutter svingen. Slike hjørner blir fort ødelagt på grunn av luftlommen som befinner seg under.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Slik fjerner du tapeten

Om tapeten er svært gammel er det ofte en enkel jobb å fjerne den. Limet har mistet funksjonen, og det er bare å ta tak i et hjørne for så å dra av store flak. Andre ganger er man ikke like heldig. Et tips da er å gå til anskaffelse av en tapetfjerner med damp. Fuktigheten og varmen i dampen er med på å løsne limet slik at tapeten blir lettere å fjerne. Helsparkling er også et alternativ om tapeten ikke skulle samarbeide.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Før du setter i gang å male

Jobben er ikke over selv om tapeten er fjernet. Nå gjenstår utredning av bulker, skader og skjolder. Da må du frem med sparkelmassen og pusseklossen slik at veggen blir slett og fin. Om veggen er i utpreget dårlig stand, er helsparkling et godt alternativ også her.

Husk å rengjøre veggen godt med en fettløsende såpe før du begynner, særlig om valget lander på å male utenpå den gamle tapeten.

Et tips for et varig resultat, er å bruke grunningsmaling egnet for materialet før du setter i gang.

Vi i Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med å helsparkle eller male veggene i boligen din. Ta kontakt i dag for en hyggelig samtale. 

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart  

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)