Gå til innholdet

Har tiden kommet for å gi husets fasade et nytt malingsstrøk? Et godt resultat er avhengig av at du gjør et godt forarbeid, og er du flink til å vaske huset utvendig hvert år, har du et svært godt utgangspunkt.

Her tar vi deg gjennom de ulike stegene du må gjennom for et flott sluttresultat som vil vare i flere år.

 

Undersøk kvaliteten på maling og treverk

Det første du må gjøre er å undersøke kvaliteten på den nåværende malingen, og ikke mist treverket. Dersom malingen er løs må den skrapes av for at den nye malingen skal sitte. Ta frem pusseklossen om nødvendig for et jevnt resultat.

Har treverket råteskader må det byttes ut. Dette kan du teste ved å kjenne om treverket er mykt eller fuktig ved hjelp av noe hardt som en skrutrekker eller kniv. Gjør du en grundig jobb her, vil også sluttresultatet bli seende ut deretter.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

Rengjøring av fasaden

Neste steg er å rengjøre fasaden. Det anbefales å vaske huset utvendig hvert år med husvask, men når du skal male, er kraftvask det du må bruke. Kraftvasken prepper fasaden og bedrer festeevnen til malingen, samt fjerner synlige spor av sopp og nedbør. Sett rengjøringen til en dag det er litt overskyet. Mye sol og høy temperatur tørker ut kjemien før du får skylt den av.

Bland kraftvasken i en pumpekanne slik det står beskrevet på flasken. Ta for deg et begrenset område av gangen. Spray det på husveggen og la det virke i noen minutter før du skyller den av med hageslangen. Styr unna høytrykkspyleren – den sterke strålen kan skade treverket og føre til råte og vanninntrenging. Bruk en børste til å skrubbe vekk møkk som sitter ekstra godt, og vask vinduene godt slik at alle spor av kraftvasken fjernes.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

fjern mugg før du skal male husetForebygging av sopp- og algevekst

Etter en grundig fasadevask lar du husveggen tørke før du påfører sopp- og algedreper. Denne skal ikke skylles bort, men trekke inn i treverket og hindre spredning av sopp og alger. Les pakningen nøye før du setter i gang, og dekk til planter i umiddelbar nærhet slik at de ikke får kjemikaliene på seg. Middelet er svært effektivt, men det anbefales likevel å vaske fasaden hvert år for å hindre sopp- og algevekst.

 

Klargjøring, grunning og maling

Etter grundige forberedelser er du snart klar for å påføre første malingsstrøk, men det er litt du må klargjøre først. Dekk til utearealene med plast eller maletepper før du setter i gang for å unngå søl. Maskér vinduskarmer, takrenner, lamper og pynt som henger på veggen om du ikke skrur det ned. Ikke begynn å male før treverket er helt tørt.

Påfør gjerne et lag med grunning før du maler om fasaden har områder med ubehandlet treverk etter skrapingen. Når grunningen har tørket kan du påføre malingen.

Du trenger en rulle og en stor radiatorpensel. Begynn øverst på veggen og jobb deg nedover. Bruk rullen til å påføre rikelig med maling på veggen, og radiatorpenselen til å jevne ut rullemønsteret for et slett og fint resultat. Pass på at det ikke renner – dette blir svært synlig når malingen tørker. Ha en fille lett tilgjengelig for å tørke opp malingssøl, og ta for deg de store flatene først, før du går over på vinduene.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Hvor mange malingsstrøk?

Normalt vil det holde med ett malingsstrøk, men dersom du maler på bart treverk kan det være nødvendig med to. La veggen tørke helt før du påfører et nytt lag.

Vest- og sørvendte vegger som får mye sol må ha behandling oftere enn en østvendt vegg. De gangene en oppfriskning av fargen er hovedmålet, vil ett strøk være mer enn nok.

 

Vestly Vedlikehold har lang erfaring med maling av utvendig fasade, og garanterer et godt resultat. Vi hjelper deg gjerne med å male huset ditt. Ta kontakt for en hyggelig samtale, eller bestill gratis befaring – så kommer vi og tar en titt. 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: