Gå til innholdet

Når man skal avgjøre om man bør renovere boligen før salg, vil alltid spørsmålet være om det er verdt det. Vil det resultere i raskere salg og høyere verdi på boligen?

For om det viser seg at huset eller leiligheten hadde blitt solgt til samme pris uansett hva du hadde gjort, er det svært uheldig å ha kastet vekk penger på oppussing. Samtidig vil ikke en totalrenovering være nødvendig i de fleste tilfeller – det viktigste er et godt helhetsuttrykk.

 

Fra visning til budrunde

Målet med å pusse opp boligen før den selges er tredelt. For det første ønsker du at boligens utseende skal trekke nok folk på visning. En leilighet som ser tiltalende ut vil naturlig nok få mer oppmerksomhet enn et oppussingsobjekt, med mindre det ikke er det man er på leting etter.

Deretter ønsker man at de som kommer på visning skal legge inn et bud så fort som mulig, og det forutsetter at de møter det de forventer. Å redigere bildene som legges ut i boligannonsen slik at boligen ser finere ut enn hva som er sannheten er ikke særlig hensiktsmessig. Om det i tillegg står i annonsen at alle vegger i boligen er nymalt, eller gulvene pusset, er det viktig at det er tilfellet.

Til slutt vil man gjerne at flere parter skal by, og ha såpass stor interesse for boligen at en budrunde trekker prisen opp. Det er her det avgjøres om innsatsen før visning hadde noe for seg, og om boligen endte opp med å få en høyere verdi enn det du brukte på å pusse opp. Har du gjort de riktige inngrepene kan oppussingen ende opp med å være en lønnsom avgjørelse.

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart  

 

Overflatebehandling er alltid lurt

Få et godt overblikk over boligen din; Er det mye skjolder, hull eller Drywall Patch by Construction Worker. Closeup Photo.flekker på vegger og tak? Har gulvet hakk, er det slitt eller ødelagt? Vil det bli bedre flyt i leiligheten om du gjør en lukket dør om til en åpen løsning? Slike spørsmål er det lurt å stille seg selv før en eventuell oppussing. Dette er grep som kan gjøres relativt billig og raskt, men som settes pris på av en potensiell kjøper og kan gi mye igjen for pengene.

Ofte er det ikke mer enn et malingsstrøk og tilsvarende grep som skal til. Dette vil bidra til å gi boligen et flott helhetsuttrykk. Nyoppussede overflater får boligen til å virke mer innbydende enn om man lar det
være. Å legge parkett i alle rom i en leilighet, særlig om det er få
kvadrat, kan man virkelig få god uttelling på.

Les også: Hva bør man tenke på når man skal pusse opp gangen?

 

Kjøkken før bad

Det er riktig at badet ofte er det rommet folk gjerne vil at skal være i topp stand. Likevel vil det svært sjeldent lønne seg å ta på seg jobben å totalrenovere badet før salg. Det er en kostbar og tidkrevende oppgave som kan by på flere utfordringer. Særlig om badet er gammelt slik at alt må oppdateres med hensyn til dagens lover og regler. Dette er heller ikke arbeid man kan gjøre selv, så prisen vil ligge deretter. Disse kostnadene kan man som regel ikke regne med å få igjen ved salg.

Kjøkkenet er derimot et rom som ikke nødvendigvis trenger å koste alt for mye å pusse opp. Her kommer det selvfølgelig an på hvor mye du ønsker å få gjort. Bytting av benkeplate, fliser og kjøkkenskap er en relativt grei jobb som kan gjøre mye for totalinntrykket.

Om kjøkkenet skal totalrenoveres må både elektriker og rørlegger engasjeres. Alt av elektronikk og rørarbeid må utføres av profesjonelle fagfolk. Feil i det elektriske anlegget kan i verstefall føre til brann, og dårlig utført rørarbeid kan føre til vannlekkasje.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

hardhatAnsett godkjente fagfolk

Ved bruk av godkjente fagarbeidere har du alt av dokumentasjon i orden, både i forsikringssaker og hvis du skal selge. Du er pålagt å opplyse om alt arbeid som har blitt utført når du skal selge, og for mange kan det virke avskrekkende om du har utført arbeidet selv. Du får derfor et relativt tryggere sikkerhetsnett under deg om det er noen med fagbrev som tar seg av oppussingen.

Om du skulle være så uheldig å gjøre en tabbe som på et senere tidspunkt dukker opp som en skade, kan det ha svært negativ konsekvens for forsikringen. Når forsikringsselskapet går over skaden er de alltid ute etter å finne ut av årsaken til problemet. Finner de ut at du har pusset opp kjøkkenet selv uten å være kvalifisert risikerer du avkortning av forsikringen.

Les også: Dette støtter du hvis håndverkeren jobber svart

 

Se an markedet

Å pusse opp boligen før salg slik at den ser presentabel ut er ekstra viktig når boligmarkedet er krevende. Da vil det være de fineste leilighetene som trekker flest til visning. Selv små grep kan gjøre store forskjeller, så det være svært lurt å investere litt i boligen før man selger. En god presentasjon er uansett viktig, uavhengig om det er leilighet eller hus.

Ta deg tid til å undersøke litt på forhånd og forhør deg med megler. Hvilke leiligheter er det som selger godt nå, og hvordan ser de andre lignende boliger ut som ligger ute for salg? Her kan det være mye verdifull informasjon å hente.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)