Gå til innholdet

Har tiden kommet til å gi gangen en overhaling, etter flere år med dårlige løsninger som har resultert i kaos og rot? Eller kanskje du bare ønsker en forandring?

Å pusse opp en gang trenger ikke være en veldig vanskelig jobb, men det krever nøye planlegging på forhånd.

 

Hvordan skal gangen brukes?

Uansett utgangspunkt for oppussingen, er gangen det første rommet du kommer inn i når du entrer boligen. Det er et rom som bør ha en praktisk funksjon, og det bør tåle hardere bruk enn de fleste andre rom. Med mindre det kun skal ha en estetisk funksjon.

Derfor er det lurt å ha tenkt seg godt om på forhånd hvordan man ønsker å bruke rommet. Hvor hard behandling må det tåle? Skal det være et sted for oppbevaring, et rom for tørking av sko og klær som har vært ute i vått vær, eller kun en dekorativ fin velkomst før man beveger seg videre inn i huset? Ulik bruk krever ulike materialer, og nøye planlegging fra starten av er derfor helt nødvendig.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Plasser møblene strategisk

For en barnefamilie vil en entre med mye oppbevaringsplass være avgjørende. pusse opp gangen
Det er her man kler av og på ytterklærne, og da er det avgjørende at alt er lett tilgjengelig til enhver tid. For at morgenen skal gå så fort og effektivt som mulig må derfor skap, skuffer og eventuelt benkplass være plassert strategisk. Dette er særlig viktig når man bor i Norge, et land der været brått kan skifte mellom sol, regn og snø, og man aldri vet sikkert hvilket vær som møter deg når du står opp.

Om man ikke har et annet rom i huset som brukes til oppbevaring, blir gangen det naturlige oppbevaringssted for de fleste. Da gjelder det å lage en plan over hva som skal stå hvor, samt ta mål av vegger og tak for å ikke gå på en smell senere i prosessen. Et stort skap med dører som vender utover, bør for eksempel ikke plasseres på langs i en liten gang der det er vanskelig å komme seg til fra før av. Da vil nok en skyvedør være et bedre valg.

Størrelsen på gangen dikterer hvilke møbler man kan bruke, og hvordan de bør plasseres. Et lite rom med trangt inngangsparti bør ikke være stappfull av store klumpete møbler, men heller integrerte løsninger i lyse farger som gir rommet en åpen følelse. Mørke farger kan ofte få et rom til å se mindre ut enn det er. Et stort speil på en av veggene vil bidra til å gi større romfølelse, og er dessuten et nyttig møblement i entréen.

 

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

Benytt deg av slitesterke gulv

Husk å ha sesongvariasjonene i bakhodet når du skal velge gulv. Med eller uten små barn i hus – det er fort gjort å dra naturen med seg inn. På vinteren følger snø, grus og salt med inn i gangen, og selv på sommeren kommer vi oss ikke unna regnskurer som gjør oss våte fra topp til tå. Da er det viktig at gulvet tåler vannpytter, sand og annen røff behandling. En lite slitesterk parkett er nok derfor ikke det beste valget i gangen. Her bør man heller gå for solid laminat, vinyl eller fliser.

Å legge varmekabler kan i tillegg være en smart investering i det lange løp. Da kan man bruke gangen til tørking av våte klær og sko, og det gir en ekstra hyggelig velkomst til kalde besøkende som vil tine opp tærne. Et annet alternativ er å legge en matte innenfor inngangsdøren. Den sparer gulvet og minsker behovet for gulvvask.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Lek deg med mønster og farger

Uansett om gangen skal ha en praktisk funksjon eller kun være en vakker velkomst, er det et rom i boligen man absolutt kan leke seg med. Dette er et rom man vanligvis ikke oppholder seg i; gangen er et sted hvor man kommer og går. Det åpner for muligheter både når det kommer til fargevalg og mønster.

Kanskje en knærsj farge på ytterdøren gir rommet det lille ekstra? Eller hva med å tapetsere veggene med en annerledes og kul tapet du ikke hadde turt å bruke i stua? Muligheten er mange, og gangen er rommet å prøve dem ut i.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)