Gå til innholdet

Å pusse opp soverommet er en smal sak i forhold til mange andre rom. Her er det som regel utskiftning av garderobeskap, helsparkling av vegger eller legging av nytt gulv som er hovedmålet.

Likevel er det noen ting du bør tenke over når det gjelder planløsning og innredning, for at rommet skal fungere optimalt. Hensikten til soverommet er jo tross alt å legge til rette for avslapning og en god natts søvn.

 

Få klærne vekk fra gulvet

I motsetning til gangen der du gjerne vil ha jakker og sko lett tilgjengelig når du skal ut døren, vil man ofte på soverommet gjemme det bort. Oppbevaringssystemer som får ting vekk fra gulv og vegger er derfor å foretrekke. Noen synes det er fint med åpne løsninger der man ser klærne, men det er greit å ha i bakhodet at det kan være en kilde til støv – både fysisk og på hjernen.

Det samme gjelder den dekorative stolen i hjørnet mange higer etter. Det ser kanskje fint ut, men blir fort den plassen du slenger fra deg klærne etter en lang dag. Til slutt er kleshaugen så stor at du kvier deg for å gjøre noe med den. Om du fjerner alle muligheter til å legge fra deg klærne andre steder enn i klesskapet, gjør du deg selv en stor tjeneste.

En seng det er plass til oppbevaring under kan være lurt om det er et lite rom. Da får du ryddet vekk det du ikke trenger og frigjort plass til det du bruker akkurat nå i klesskapet.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Minimalisme er stikkordet

pusse opp soverommetUansett om du er av typen som liker minimalisme eller om interiørstilen din til vanlig strider mot sparsommelig innredning, kan det være lurt å velge denne stilsjangeren på soverommet. Gjenstander er støvsamlere, og er samlingen stor, vil luftkvaliteten være deretter.

At soverommet er enkelt å rengjøre er derfor lurt å tenke over når du skal innrede. Om det å tørke støv eller støvsuge rommet blir et tiltak du gruer deg til å sette i gang med, er det et godt tegn på at noe bør gjøres annerledes. Dette er tross alt et rom du skal tilbringe flere timer i, som oftest dypt i drømmeland. At rommet er fullt av støv er derfor svært ugunstig.

Det er også greit at det er enkelt å navigere seg rundt i rommet, selv på natten. Å skru på lyset når øynene er vant til mørket kan være en ubehagelig opplevelse om du er trøtt og bare skal en tur på do i løpet av natta. Det bør være enkelt å komme seg inn og ut av sengen og gulvet bør være fritt for gjenstander du kan snuble i.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Møblenes plassering er avgjørende

Når det kommer til hvor i rommet du skal plassere sengen og klesskapet er det enkelte ting du bør vurdere før avgjørelsen.

Om du bor i et gammelt og trekkfullt hus frarådes det å plassere sengen eller klesskapet langs ytterveggen. Kalde yttervegger mot møblement er en dårlig kombinasjon, særlig på soverom der det produseres mye fukt. Når sengen står inntil en yttervegg møtes varm og kald luft, og det dannes kondens. Dette kan etter hvert utvikle seg til muggsopp. Veggen sengen plasseres inntil bør derfor være termisk stabil, altså grense til andre romtempererte rom. Husk at dette også kan skje i nyere hus, om ikke boligen er godt isolert.

Er dere to stykker og har mulighet til å plassere sengen slik at den ene slipper å kravle over den andre når det er på tide å stå opp, anbefales dette. Det bidrar til en bedre start på dagen for dere begge.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Nattbord, speil og TV – noe mer nødvendig enn annet

De fleste vil nyte godt av å ha et nattbord og leselampe. Mange liker å lese på sengen før de legger seg, og å kunne ha et glass vann lett tilgjengelig i løpet av natten kan være lurt. Pass derfor på å gjøre plass til dette når du skal velge ut størrelsen på seng og klesskap.

Et speil på soverommet er svært praktisk når du skal velge ut antrekket for dagen, men unngå å plassere det slik at du ser deg selv fra sengen. Soverommet er et rom for fred og ro der du skal kunne slappe av uten distraksjoner.

Det anbefales ikke å ha TV på soverommet, enn hvor fristende det kan være. Forskning viser at lyset fra skjermen forstyrrer søvnen, gjør at man har vanskeligere for å sovne og er trøttere på morgenen. Det samme gjelder nettbrett, PC og mobilbruk før leggetid. Om du absolutt vil ha en TV på soverommet bør den være en integrert løsning slik at den kan gjemmes bort når den ikke er i bruk.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)