Gå til innholdet

Å male en vegg er kanskje en av de enkleste oppgavene du finner under kategorien «oppussing», som på samme tid utgjør en stor forskjell for et roms helhet. En sliten stue får et frisk pust med et nytt malingsstrøk på veggene.

Samtidig er det kan du ikke sette i gang å male før det har blitt gjort visse forberedelser. Derfor skal vi gi deg en innføring i hvordan å gå frem for å få et godt malingsresultat.

 

Undersøk underlaget

Første steg i en malingsprosess er å sørge for at underlaget besitter de kvalitetene som kreves av et «blankt lerret». Det er nemlig ikke slik at hakk og sår blir borte når de males over – de kommer heller tydeligere frem.

undersøk underlaget før du skal male veggene

Dersom veggene er dekt av gammel tapet må du undersøke tapetens tilstand før du setter i gang. Sitter tapeten godt fast, eller kan man ta tak i et hjørne og rive den av? Er det synlige bobler eller revner? Mange begynner å male en tilsynelatende fin vegg, for så å oppleve at bobler dukker opp når malingen er påført. For å unngå dette anbefales det å påføre et grunningsstrøk for å avdekke eventuelle problemer på forhånd. Dukker det opp bobler, må tapeten fjernes.

Dersom veggen er tapetfri, eller har en tapet som sitter godt, er flekksparkling, helsparkling, pussing og legging av gipsplater mulige løsninger som bidrar til å gjøre veggen malingsklar.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Rengjør godt på forhånd

Det er viktig å rengjøre veggene du skal male før du begynner å male. Dersom veggene er relativt nye eller godt tatt vare på med regelmessig rengjøring, holder det å gå over med tørrmopp for å fjerne støv og smuss.

Skal du male over gammel tapet må du bruke våtmopp og fettløsende såpe. Dette gjelder også på bad og kjøkken hvor det setter seg mer fett og smuss i veggen.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

 

Bruk maskeringsteip og beskytt godt

Husk å beskytte møbler, gulv, karmer og lister mot malingsflekker. Blå malingsflekker på en list som skal være hvit vil svekke helhetsinntrykket og bli et irritasjonsmoment. Gå derfor til innkjøp av maskeringsteip og vær nøye med påføringen. Forsikre deg om at malingen på lister og karmer sitter godt før du påfører teipen, for å unngå å rive med deg maling når teipen tas av igjen. NB! Blå maskeringsteip kan sitte på i flere dager, mens den gule må fjernes samme dag for at den ikke skal sette seg fast.

bruk maskeringsteip når du skal male veggeneSkal du male et helt rom bør du dekke hele gulvet med en beskyttende duk. På den måten kan du gå fritt rundt uten å være redd for at gulvet blir flekkete. Da gjør det ingenting om du skulle være uheldig og tråkke i malingssøl.

Dersom du ikke har mulighet til å flytte møblene ut av rommet når du maler, må du være nøye med å dekke dem til. Malingsflekker har en tendens til å dukke opp de rareste steder, så du kan aldri være for forsiktig.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Velg riktig malingspensel og rulle

Valg av riktig malingskost bidrar til et godt sluttresultat, samt gjør malejobben enklere. Til store flater er en malingsrulle det foretrukne produktet. Den påfører maling over store områder raskt, og finnes i flere ulike størrelser og materialer. Bruk en flat pensel med litt størrelse for å glatte over eventuelle striper fra rullen.

På områder rullen ikke kommer til, som langs karmer og lister, er pensler bedre egnet. Her er det mange ulike modeller å velge mellom. En oval modell egner seg dersom du trenger en pensel som både fungerer på store flater og i trangere områder. I hjørner og vinkler vil en tynn, skrå pensel være nødvendig. Dersom du irriterer deg over å stadig måtte dyppe penselen i malingsbrettet, vil en rund pensel med hulrom i midten som fungerer som lagringsplass, være en god løsning.

Forhør deg gjerne i en malingsforretning om hvilke malingskoster du bør bruke. De hjelper deg med å finne riktig rulle og pensel for ditt bruk.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Bevegelser til fordel for både kropp og sluttresultat

Med riktige rulle- og penselbevegelser kan du unngå å lage striper og skjolder, samt ta vare på kroppen din. Du kan med fordel male første strøk i et W-mønster med malingsrullen for å «mette» veggen. På siste strøk bør du rulle i samme retning over hele veggen for å få et jevnt resultat.

Det anbefales å benytte forlengerskaft for å avlaste skuldre og armer, samt bidra til en jevnere påføring over store flater. Da kan du bruke begge armer slik at du ikke sliter deg ut. På steder der rullen ikke kommer til er det lurt å bruke en pensel som sitter godt i både venstre og høyre hånd om du skulle trenge en avlastning.

Husk å påføre godt med maling på rullen slik at du ikke må bruke unødvendige krefter for å påføre malingen på veggen, men ikke så mye at det begynner å renne.

Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med å gjennomføre diverse malearbeid. Ta kontakt for en hyggelig prat. 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: