Gå til innholdet

Å male vegg er kanskje den enkleste delen av oppussingen, som også kan gi rommet et stort løft. Med helt nye malingsstrøk, gir du en frisk pust til en ellers sliten stue. Et godt forarbeid, godt utstyr og god maleteknikk er avgjørende for et godt sluttresultat. 

Skal du male over tapet?

Veggene dine er gjerne dekket av gammel og slitt tapet. Sitter tapeten godt fast eller kan den rives av? En vanskelig overflate blir ikke bedre av at du maler over, snarere motsatt. Det sikreste da er å fjerne tapeten helt, og starte med blanke ark. Slik unngår du bobler og ujevnheter i den nye malingen din. Er veggen din uten tapet, eller sitter tapeten godt? Da kan sparkling gjøre veggen din malingsklar.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

undersøk underlaget før du skal male veggene

Vask alltid før maling

Dersom veggene er relativt nye eller godt ivaretatt, holder det å gå over med tørrmopp for å fjerne støv og smuss. Skal du male over gammel tapet, derimot, må du bruke våtmopp og fettløsende såpe. Dette gjelder særlig på bad og kjøkken hvor mer fett og smuss fester seg på veggene.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

Grunning før maling

For at malingen skal sitte bedre, kan det være lurt å grunne først. Grunningen sperrer og isolerer overflatene, og forhindrer at fukt trekker inn. Har du ubehandlede overflater, eller skal male ute der regn og annet vær utsetter overflaten, du grunne. Ellers er grunning strengt tatt ikke nødvendig. Så lenge overflaten er vasket og ren, og underlaget godt, har du et godt utgangspunkt for malingen.

De siste forberedelser

Sørg for at møbler, gulv, karmer og lister er beskyttet mot malingsflekker med maskeringstape. Velg så riktig malekost og -rull for prosjektet ditt. Slik gjør du malejobben enklere for deg selv. Forhør deg gjerne med en malingsforretning om hvilket malingsutstyr du trenger.

Hvordan male veggen?

Når forarbeidet er gjort, og du har sparklet, vasket og eventuelt grunnet, kan du gyve løs på malingen. Du har nå et godt underlag og utgangspunkt som krever mindre maling og som tillater at fargen kan skinne. 

To strøk maling er ofte alt du trenger. Dersom du har grunnet veggen, kan det ofte holde med bare ett strøk, men se an dybden du ønsker på fargen. Med flere strøk sikrer du at mindre lys trenger inn. Det gjør malingen mindre gjennomsiktig, og du får en rikere og dypere farge på veggen. Alt over tre strøk er unødvendig. Husk å fjerne maskeringstapen rett etter siste toppstrøk. 

Sist men ikke minst skal du jo avgjøre hvilken farge du vil ha på rommets fire vegger. Det avhenger selvsagt av rommet og hva du foretrekker. 

Les også: Dette er fargene du bør bruke på soverommet

Vi i Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med ditt neste maleprosjekt. Ta kontakt i dag for en hyggelig prat!

 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: