Gå til innholdet

Det er lett å bli revet med når drømmen om nytt kjøkken skal iverksettes. Visuelt design og interiør trumfer ofte funksjonalitet når man leter etter inspirasjon. Utseende på ditt nye kjøkken er selvfølgelig viktig. Likevel er det de praktiske løsningene som vil være avgjørende for et vellykket og brukervennlig resultat.

Her får du noen tips til hvordan å planlegge et praktisk kjøkken du vil ha glede av i mange år.

 

Hvordan planlegge kjøkken?

God kjøkkenplanlegging har mye å si for å få et lettvint og anvendelig kjøkken. Det kan derfor være lurt å starte med å lage noen enkle skisser. Hvordan skal kjøkkenet se ut? Tenk praktisk: Hvor mye skapplass er nødvendig? Hvor vil jeg helst stå og kutte grønnsaker? Hvor passer det best å steke maten?

Du vil kanskje plassere stekeovn og platetopp strategisk, slik at minst mulig os fra matlaging siger ut i resten av boligen. En oppvaskmaskin bør sannsynligvis stå i nærheten av oppbevaring som rommer tallerkener, glass og bestikk.

Etter at du har skaffet en grei oversikt over hvordan du ønsker at kjøkkenet skal se ut, kan du sjekke designutvalget hos ulike leverandører. Som med alt annet, kommer kjøkken i utallige kvalitets- og prisklasser. Mange leverandører har tegneprogram på nettsidene hvor du selv kan designe ditt kjøkken. Alternativt kan du få hjelp til dette i butikk. 

 

God kjøkkenplanløsning gir bedre arbeidsflyt

God arbeidsflyt er viktig på kjøkkenet, og en riktig planløsning kan hjelpe deg langt på vei. Det er flere aspekter å vurdere. Se for deg hvordan du bruker kjøkkenet og hvordan de ulike arbeidssonene er delt opp. Er det vanligvis én person som lager middag, eller flere? Jo flere kokker i sving, desto mer benkeplass er nødvendig.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

God arbeidsflyt på nytt kjøkkenStekeovnen kan med fordel plasseres på en høyde som gjør at du kan sette inn mat uten å bøye deg, og samtidig enkelt følge med på progresjonen. Ovn, vask og kjøleskap bør ikke plasseres på hver sin kant i rommet, men plasseres i nærheten av hverandre. Benkeplass ved siden av kjøl- og fryseskap kan være til hjelp når du pakker ut matvarer.

Hva er det du har mest behov for når du lager mat? Enkel tilgang til kniver, krydder og lignende kan gjøre matlagingen enklere. Oppvaskmaskinen bør plasseres rett ved vasken slik at det er enkelt å skylle av, for så å sette rett inn. Å ta ut av oppvaskmaskinen blir enklere om bestikk, tallerkener og glass er lagret i nærheten, mens tørrvarer og kjøkkenutstyr godt kan oppbevares lenger unna. Fokuser på brukervennlighet og funksjonalitet for å få et kjøkken som er perfekt for deg.

 

Tips: Avtagbar sokkelfront er svært lurt når du er uheldig og søler på gulvet. Disse kan du fjerne når du tørker under kjøkkenbenken, og på den måten forhindre mugg, vannskade og vond lukt.

 

Planlegg etter din situasjon

Materialvalg er en stor del av kjøkkenplanleggingen. Velger du slitesterke materialer, vil kjøkkenets levetid forlenges.

planlegging av nytt kjøkken

En benkeplate i heltre eller marmor er fin å se på, men er ikke materialer å gå for om du vil holde vedlikeholdet til et minimum. Med unger i hus er det lurt med en benkeplate med stor motstandskraft for å unngå riper og hakk. Materialer som laminat, kompaktlaminat, granitt og kvarts er gode alternativer. Velger du i tillegg en benkeplate med et materiale som tåler varme, kan du sette en varm kjele eller stekepanne på den uten å gjøre skade.

Skuffene bør være solide slik at de tåler tyngde, særlig med små barn i hus som liker å klatre. Hyllene må være ubøyelige og tåle tunge tallerkenstabler, og dørhengslene bør være beregnet for flere år med åpning og lukking uten å bli løse.

 

Tips: Tenk over alle mulige endringer som kan påvirke hvordan kjøkkenet brukes. Dette kan være at et av barna snart skal flytte ut, at dere får et nytt familiemedlem eller at kommunen får et nytt system for kildesortering.

Les også: Slik kan du male kjøkkenfronter med stor gevinst

 

Skapplass eller romfølelse?

Et vanlig spørsmål er om man skal fokusere på romfølelse eller skapplass. Mangelen på skap kan resultere i et rotete kjøkken, men et kjøkkenet dekket av skap og skuffer kan oppleves trangt og klaustrofobisk. Skap blir ofte en utfordring uten nøye planlegging på forhånd. Med et lite kjøkken må hver eneste millimeter utnyttes, og du kan være uheldig og støte på et regnestykke som ikke går opp. Med gode løsninger kommer du langt. 

Mange kjøkkenleverandører har avanserte tegneprogrammer der du kan se for deg hvordan ditt fremtidige kjøkken vil se ut. Ønsker du profesjonell hjelp kan leverandørene hjelpe deg med tegneprosessen. Tenk gjerne over hva du liker med ditt nåværende kjøkken i forkant av møtet. Dette kan være alt fra plasseringen av bestikkskuffen til hvordan kjøleskap og komfyr står i forhold til hverandre. Se deretter på hva du misliker. Kanskje er det for lite skapplass, eller at vasken ligger for langt unna plassen du vanligvis tilbereder mat? Husk også å ha med mål og plantegning av dørene og vinduenes plassering, og vær åpen for nye løsninger!

Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med å skifte ut det gamle kjøkkenet. Her kan du se nærmere på hvordan vi kan hjelpe deg. a kontakt i dag for en hyggelig prat, eller bestill gratis befaring.

 

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: