Gå til innholdet

Det er lett å bli revet med når drømmen om nytt kjøkken skal iverksettes. Visuelt design og interiør trumfer ofte funksjonalitet når man leter etter inspirasjon. Utseende på ditt nye kjøkken er selvfølgelig viktig. Likevel er det de praktiske løsningene som vil være avgjørende for et vellykket og brukervennlig resultat.

Her får du noen tips til hvordan å planlegge et praktisk kjøkken du vil ha glede av i mange år.

 

Design med fokus på å dekke dine behov

Hvordan kjøkkenet skal designes for å best mulig dekke dine behov bør være hovedfokuset i planleggingsfasen. Her får du en sjekkliste som hjelper deg å sette retning på prosjektet:

 • Hva er det du liker med ditt nåværende kjøkken?
 • Hva er det du misliker med ditt nåværende kjøkken?
 • Hvor mye benkeplass trenger du?
 • Skal benkeplaten være vedlikeholdsfri eller ikke?
 • Hvor mye skapplass trenger du? Eller foretrekker du skuffer?
 • Skal skuffer og skap ha håndtak og knotter eller ikke?
 • Hvilke hvitevarer skal du ha, og hvor skal de stå? Husk å ta mål.
 • Skal kjøleskap, oppvaskmaskin, ovn eller andre kjøkkenmaskiner være integrert?
 • Hvor stort kjøle- og fryseskap trenger du?
 • Skal vasken ha en eller to kummer?
 • Hvordan skal viften over ovnen se ut?
 • Hvor mange skal kunne lage mat samtidig?
 • Er det noen spesielle funksjoner du ønsker at kjøkkenet skal ha?
 • Skal du ha en kjøkkenøy?
 • Skal det være plass til spisebord og stoler?

Tips: Med skap som går helt opp til taket slipper du en lagringsplass for støv, os og fett.

Les også: Hvordan bygge et nytt kjøkken

 

God arbeidsflyt i de ulike arbeidssonene

God arbeidsflyt er viktig når man designer et kjøkken, og det er flere aspekter å vurdere. Se for deg hvordan du bruker kjøkkenet og hvordan de ulike arbeidssonene er delt opp. Er det kun en person som vanligvis lager middag, eller dere flere? Jo flere kokker i sving, desto mer benkeplass er nødvendig.

Stekeovnen kan med fordel plasseres på en høyde God arbeidsflyt på nytt kjøkken
som gjør at du kan sette inn mat uten å bøye deg, og samtidig enkelt følge med på progresjonen. Ovn, vask og kjøleskap bør ikke plasseres på hver sin kant i rommet, men plasseres i nærheten av hverandre. Benkeplass ved siden av kjøl- og fryseskap kan være til hjelp når du pakker ut matvarer.

Hva er det du har mest behov for når du lager mat? Enkel tilgang til kniver, krydder og lignende kan bidra til å gjøre matlagingen enklere. Oppvaskmaskinen bør plasseres rett ved vasken slik at det er enkelt å skylle av,
for så å sette rett inn. Å ta ut av oppvaskmaskinen blir enklere om bestikk, tallerkener og glass er lagret i nærheten, mens tørrvarer og kjøkkenutstyr kan ta plassen lenger unna. Praktisk tenkning med brukervennlighet og funksjonalitet i fokus bidrar til å lage et kjøkken som passer akkurat deg perfekt.

Tips: Avtagbar sokkelfront er svært lurt i de tilfellene du skulle være uheldig å søle noe på gulvet. Da kan du fjerne disse når du tørker under kjøkkenbenken, og på den måten forhindre vannskade, mugg og vond lukt.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Materialene du velger må passe din situasjon

Materialvalg er en stor del av kjøkkenplanleggingen. Velger du materialer som tåler mye, vil kjøkkenets levetid forlenges.

planlegging av nytt kjøkkenEn benkeplate i heltre eller marmor er fin å se på, men er ikke det du bør gå for om du vil holde vedlikeholdet til et minimum. Med unger i hus er det lurt med en benkeplate med stor motstandskraft for å unngå riper og hakk. Materialer som laminat, kompaktlaminat, granitt og kvarts er gode alternativer. Velger du i tillegg en benkeplate med et materiale som tåler varme, kan du sette en varm kjele eller stekepanne på den uten å gjøre skade.

Skuffene bør være solide slik at de tåler tung vekt, da særlig hvis man har små barn i hus som liker å klatre. Hyllene må tåle tunge tallerkenstabler uten å bøye seg, og dørhengslene bør være beregnet for flere år med åpning og lukking uten å bli løse.

Tips: Tenk over mulige endringer i fremtiden som kan påvirke hvordan kjøkkenet brukes. Dette kan være at et av barna snart skal flytte ut, at dere får et nytt familiemedlem eller at kommunen får et nytt system for kildesortering.

Les også: Skal du pusse opp stuen? Dette må du tenke på

 

Skapplass eller romfølelse?

Et spørsmål som ofte dukker opp er om man skal fokusere på romfølelse eller skapplass. Mangelen på skap kan resultere i et rotete kjøkken, men er kjøkkenet dekket av skap og skuffer kan det føles trangt og klaustrofobisk. Skap kan i mange tilfeller vise seg å bli en utfordring om man ikke har planlagt nøye på forhånd. Særlig om kjøkkenet er lite må hver eneste millimeter utnyttes, og da er det uheldig å støte på et regnestykke som ikke går opp. Det er her praktisk tenkning og gode løsninger kommer til nytte.

Mange kjøkkenleverandører har tegneprogrammer som gjør det mulig å legge inn mål, moduler, benkeplater og fronter for å få et innblikk i hvordan det kommer til å se ut. Ønsker du profesjonell hjelp kan alle kjøkkenleverandører hjelpe deg med tegneprosessen. Tenk gjerne over hva det er du liker med ditt nåværende kjøkken i forkant av møtet. Dette kan være alt fra plasseringen av bestikkskuffen til hvordan kjøleskap og komfyr står i forhold til hverandre. Se deretter på hva du misliker. Kanskje det er for lite skapplass, eller at vasken ligger for langt unna plassen du vanligvis tilbereder mat? Husk også å ha med mål og plantegning av hvor dører og vinduer befinner seg, og vær åpen for nye løsninger!

Vestly Vedlikehold hjelper deg gjerne med å skifte ut det gamle kjøkkenet. Ta kontakt for en hyggelig prat, eller bestill gratis befaring under.

 

Bestill gratis befaring        Klikk her for å ringe oss nå

          (Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)

 

Har du noen spørsmål? Kontakt oss her: