Gå til innholdet

Regn, snø, pollen og støv: Det er mye den utvendige fasaden skal måtte tåle i løpet av et år. Over tid samler det seg store mengder smuss på husets utvendige vegger, og noen ganger legger man ikke merke til det før det har blitt sjenerende.

Mange tenker ikke over at fasaden bør rengjøres regelmessig for å kunne opprettholde husets stand. Unngår man å vaske huset utvendig over lengre tid, skaper det grobunn for muggsopp, og man risikerer å måtte bruke mye tid og penger på vedlikehold.

Hvor ofte bør man vaske huset utvendig?

Vi kan sammenligne det å eie hus med det å eie bil. De fleste bruker mye tid og krefter på å vaske, pusse og polere bilen slik at den skal se fin ut og holde seg slik i flere år fremover. Det samme prinsippet gjelder fasaden på huset. For at huset skal se flott ut og malingen holde seg lenger, er det helt nødvendig å brette opp ermene og ta i et tak.

At huset, som er en mye større investering, ikke blir viet samme nivå av omsorg og omtanke som bilen er et underlig fenomen. Én vask i året er alt som skal til! 

Skrape eller vaske huset først?

De fleste vet ikke at du skal vaske huset før du skraper det. Dersom du skraper først og deretter vasker, vil nemlig vannet trekke inn i treverket og gjøre skade på fasaden. Dagene etter du har vasket vil du kunne oppleve avflassing, i noen tilfeller også etter at du har malt. 

Les også: 5 ting å huske på når du skal male huset utvendig

Enklere å vaske huset enn å male det

Å vaske huset er mye enklere enn å beise og male – med mindre du ikke har vasket på flere år og virkelig må ta i et tak for å få det rent. Er du flink til å rengjøre fasaden årlig, holder det stort sett å spraye på husvask for så å skylle det bort. Da vil det ikke være behov for å bruke børste eller andre hjelpemidler for å få et flott resultat. Regelmessig fasadevask gjør også at malingen varer lenger, slik at du ikke må finne frem malingsspannet like ofte.

Man skiller gjerne mellom husvask og kraftvask. Når det kun er renhold som står på agendaen, er det husvask som gjelder. Kraftvask er som en forberedelse til maling da den bedrer malingens festeevne. Har huset synlige spor av sopp og nedbør, bør du finne frem kraftvasken og malingskosten.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

Ikke vask huset med høytrykkspyler

For at kjemien ikke skal tørke før man får skylt den av, er det lurt å styre unna dager med mye sol og høy temperatur. Overskyet vær er å foretrekke.

Og for all del, la høytrykkspyleren ligge! Den kan skade fibrene i treverket og føre til vanninntrenging og råte. Bland husvask i en pumpekanne i henhold til beskrivelsen på flasken.

Pumpeflaske kan du få kjøpt i renholds- og malingsbutikker. Spray på husvasken og la den virke i noen minutter før du skyller den av. Kjemien skal som sagt ikke tørke før man skyller den av. Derfor er det viktig å ta et begrenset område om gangen. Husk også at du kan gjøre dette over flere dager – du må ikke ta alt på én gang om du synes det er en stor jobb.

Om det er noe møkk som sitter godt, kan du bruke en børste og skrubbe det vekk. Fester du i tillegg børsten på et forlengerskaft, gjør du jobben en god del enklere for deg selv.

Husk å vaske vinduene etter at du er ferdig, eller skyll dem godt med hageslangen slik at det ikke sitter noe husvask igjen. 

Vestly Vedlikehold kan bistå med grundig vask av fasaden, skraping av gammel maling og påføring av ny. Les mer om dette her.

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)