Gå til innholdet

Regn, snø, pollen og støv – det er mye den utvendige fasaden skal måtte tåle i løpet av et år. Over tid samler det seg store mengder smuss på husets utvendige vegger, og noen ganger legger man ikke merke til det før det har blitt sjenerende.

Mange tenker ikke over at fasaden bør rengjøres regelmessig for å opprettholde husets stand. Unngår man å vaske huset utvendig over lengre tid, skaper det grobunn for soppvekst og man risikerer å måtte bruke mye tid og penger på vedlikehold.

 

Fasaden trenger også omtanke

Når det kommer til å vaske hus, rettes som regel det meste av fokuset på det innvendige arealet. Det er der man oppholder seg og støv og smuss oppdages derfor lettere. At også husets fasade trenger å vies litt ekstra oppmerksomhet en gang i blant går ofte folk hus forbi – bokstavelig talt.

Vi kan sammenligne det å eie hus med det å eie bil. De fleste bruker mye tid og krefter på å vaske, pusse og polere bilen slik at den skal se fin ut og holde seg slik i flere år fremover. Det samme prinsippet gjelder fasaden på huset. For at huset skal se flott ut og malingen holde seg lenger, er det helt nødvendig å brette opp ermene og ta i et tak.

At huset, som er en mye større investering, ikke blir viet samme nivå av omsorg og omtanke som bilen er et underlig fenomen. En vask én gang i året er alt som skal til.

Les også: Hva slags gulv bør jeg velge?

 

Grobunn for svartsopp og alger

vask huset utvendig for å unngå sopp

Vi opplever mye nedbør i vårt langstrakte land i løpet av et år. Nedbøren bringer med seg støv, skitt og pollen som setter seg på husveggen, og det blir ikke borte før noen gjør noe med det. Særlig sur nedbør og forurensing generelt er to onder som blant annet bidrar til gode forhold for svartsopp og alger. Et hus plaget med dette ser fort neglisjert og stygt ut, og arbeidet med å få det fint igjen kan være krevende.

Manglende renhold fører til raskere forfall, samt at det blir en fryktelig stor og tung jobb når man først finner frem såpe og vann. Jo lenger man venter, jo mer energi- og tidkrevende er arbeidet.

Les også: Må jeg ta av tapeten før jeg maler?

 

Enklere å vaske huset enn å male det

Å vaske huset er mye enklere enn å beise og male – med mindre du ikke har vasket på flere år og virkelig må ta i et tak for å få det rent. Er du flink til å rengjøre fasaden hvert år holder det stort sett å spraye på husvask, for så å skylle det bort. Da vil det ikke være behov for å bruke børste eller andre hjelpemidler for å få et flott resultat. Regelmessig fasadevask gjør også at malingen varer lenger, slik at du ikke må finne frem malingsspannet like ofte.

Man skiller mellom husvask og kraftvask. Når det kun er renhold som står på agendaen er det husvask du skal bruke. Kraftvask brukes som en forberedelse til maling ved å bedre festeevnen til malingen. Har huset synlige spor av sopp og nedbør bør kraftvasken og malingskosten finnes frem.

Les også: Med helsparkling av veggen starter du med blanke ark

 

Greit å vite før du begynner

For at kjemien ikke skal tørke før man får skyldt den av er det lurt å styre unna dager med mye sol og høy temperatur. Overskyet vær er å foretrekke.

Og for all del, la høytrykkspyleren ligge! Den kan skade fibrene i treverket og føre til vanninntrenging og råte.

Les også: Er det lurt å pusse opp før man skal selge?

 

Slik vasker du huset utvendig

Bland husvask i en pumpekanne i henhold til beskrivelsen på flasken.
Pumpeflaske kan du få kjøpt i renholds- og malebutikker.vaske huset utvendig

Spray på husvasken og la den virke i noen minutter før du skylder den av. Kjemien skal som sagt ikke tørke før man skylder den av. Derfor er det viktig å ta et begrenset område om gangen. Husk også at du kan gjøre dette over flere dager – du må ikke ta alt på en gang om du synes det er en stor jobb.

Om det er noe møkk som sitter godt kan du bruke en børste og skrubbe det vekk. Fester du i tillegg børsten på et forlengerskaft gjør du det en god del enklere for deg selv.

Husk å vaske vinduene etter at du er ferdig, eller skyll dem godt med hageslangen slik at det ikke sitter noe husvask igjen.

Les også: Hva bør man tenke på når man skal pusse opp gangen?

 

Klikk her for å ringe oss nå

(Telefon åpen mellom kl 08.00 – 17.00)